Rechtspraak

11/03/2024

324 - VOETBAL - Marginale toetsing - Beoordeling of de vergissing van de scheidsrechter grondig het spel heeft beïnvloed

Bij gebreke aan een termijn in het reglement dient het beroep tegen de beslissing van de Administratieve Kamer Departement Arbitrage Voetbal Vlaanderen overeenkomstig artikel 20 tweede lid BAS reglement aangetekend binnen de 30 dagen, nu in het reglement van de Federatie geen termijn is voorzien. De beslissing van de Administratieve Kamer, waarin deze vaststelt dat er sprake is van een scheidsrechterlijke vergissing in de toepassing van de spelregels is definitief. Het opnieuw spelen van de wedstrijd veronderstelt dat de scheidsrechterlijke vergissing het spel grondig heeft beïnvloed. Het belang van een goed verloop van de competitie vereist dat grondig dient te worden nagegaan of de bewuste overtreding van de spelregel de gang van het spel grondig heeft beïnvloed.
Het arbitragecollege stelt vast na marginale toetsing, dat de overwegingen van het Beroepscomité, onvoldoende zijn om haar beslissing dat de gang van het spel grondig werd beïnvloed te dragen. Het Beroepscomité motiveert niet op basis van welke motieven geoordeeld wordt dat het verloop van de wedstrijd door de vergissing grondig werd beïnvloed. Wat de beïnvloeding van de wedstrijd betreft, wordt zonder onderbouwing gesteld dat de beïnvloeding overduidelijk was en alleszins aan de orde. Het beroepscomité verwijst louter naar het tijdstip van de overtreding van het spelreglement door de scheidsrechter en de stand in de wedstrijd op dat moment.
Op grond van deze overwegingen kon het Beroepscomité in redelijkheid niet beslissen dat de vergissing, het verloop van de wedstrijd grondig heeft beïnvloed, zodat de wedstrijd ongeldig diende te worden verklaard en diende te worden herspeeld.
De beslissing om de wedstrijd te herspelen wordt vernietigd.

Download dit artikel als pdf Trefwoord: Voetbal

Zoek op trefwoord