Rechtspraak

05/03/2024

327 & 328 - VOETBAL - Tussenkomst - Verhaal tegen beslissing Professional Referee Department - Marginale toetsing - Beoordeling spelfeit of verkeerde toepassing spelregel - Vergissing VAR

Tussenkomst van een derde club vereist een persoonlijk en rechtstreeks belang. Dit is enkel aanwezig in hoofde van clubs die discussie voeren omtrent het al dan niet opnieuw spelen van de wedstrijd.

Een loutere beslissing tot “herspelen” van de wedstrijd tussen twee clubs heeft geen directe invloed op de situatie van andere clubs.

Het reglement KBVB voorziet niet in een intern rechtsmiddel tegen de beslissing van het Professional Referee Department. Enkel een voorziening is mogelijk bij het BAS in toepassing van artikel B1.18, zodat noch de Disciplinaire Raad noch de Evocatiecommissie bevoegdheid hadden om zich over de zaak uit te spreken.

Het BAS dient zich te beperken tot een zuiver marginale controle waarbij enkel wordt nagegaan of de genomen beslissing(en) in overeenstemming is of zijn met de eigen reglementen en de bepalingen van dwingend recht of openbare orde en of die al dan niet kennelijk onredelijk is of zijn en, met andere woorden of een bevoegde instantie, in dezelfde omstandigheden geplaatst, in alle redelijkheid tot het genomen besluit had kunnen komen.

Een beslissing van de VAR is niet gelijk aan een beslissing van de hoofdscheidsrechter. Vergissingen begaan door de VAR kunnen nooit aanleiding geven tot het ongeldig verklaren van een wedstrijd. Het feit dat de VAR duidelijk geen oog heeft gehad bij de strafschop fase voor spelers van een club, betreft geen fout wegens miskenning van de spelregels maar dient beschouwd te worden als een onzorgvuldigheid bij het vaststellen van een spelfeit. Wanneer de VAR vervolgens haar advies meegeeft aan de hoofdscheidsrechter en deze laatste volgt dit advies, is ook diens finale beslissing een beslissing over een spelfeit en is hier nergens een inbreuk tegen de spelregels te weerhouden.

Op basis van de informatie waarover de scheidsrechter beschikte, heeft hij immers de spelregels juist toegepast.

Het BAS stelt vast dat de beslissing van het Professional Referee Department niet op kennelijk onredelijke wijze is tot stand gekomen, maar weloverwogen was in het licht van de voor haar aangebrachte feitelijke gegevens.

Download dit artikel als pdf Trefwoord: Voetbal

Zoek op trefwoord